U bent hier: Home / Veelgestelde vragen / Wat is Linked Open Data?

Wat is Linked Open Data?

Een actuele trend in het beheer van erfgoedinformatie is om steeds meer gegevens over kunst, architectuur en cultureel erfgoed als Linked Open Data (LOD) beschikbaar te maken. Dit geldt voor de beschrijving van de voorwerpen, maar ook voor de (gecontroleerde) vocabulaires in de beschrijvingen.

Wanneer gegevens open en gelinkt zijn,  betekent het dat de data gestructureerd en gepubliceerd wordt volgens de principes van Linked Data. Het is zowel onderling verbonden, open toegankelijk en deelbaar via het Semantische Web. Het doel van gekoppelde open data is om gegevens uit verschillende bronnen te verbinden en op te vragen, waardoor het voor meer partijen nuttig is. Hoewel het idee van het koppelen van gegevens op deze manier niet nieuw is, is de huidige wijdverbreide praktijk van daadwerkelijk koppelen van datasets wel relatief nieuw. Daarom zijn de protocollen, standaarden, en licentie-mogelijkheden voor gekoppelde open data nog steeds in ontwikkeling.

Omdat de gegevens moeten worden begrepen verwerkt door computers, moeten de data in de records worden uitgedrukt in een standaard formaat. Elk ding (bijvoorbeeld een museumvoorwerp, een plaats, of een persoon) moet worden vertegenwoordigd door een Persistent Identifier (bekend als een Uniform Resource Identifier (URI)). Het Resource Description Framework (RDF) is een taal of formaat voor het beschrijven van dingen. Waaronder de relatie tussen deze dingen via eenvoudige eigenschappen en waarden (zogenaamde triples). De beschreven zaken worden weergegeven met behulp van een URI. Een van de meest gebruikte formaten voor het publiceren van erfgoed terminologieën zijn de Simple Knowledge Organization System (SKOS) en Web Ontology Language (OWL).

Als de gegevens openstaan voor de gemeenschap om te verbinden en te ontdekken, dan moeten traditionele licenties en auteursrechten voor informatie, afbeeldingen en bijbehorende terminologieën aangepast. Data wordt als ‘open’ beschouwd als de gemeenschap het gratis kan gebruiken, hergebruiken en verspreiden, hetzij onder geen beperking of alleen onder de eis van toeschrijving (attribution) en/of ‘vrij-delen’ (share-alike). De licenties die het meest worden toegepast op erfgoeddata zijn Creative Commons en Open Data Commons licenties, die elk een scala van niveaus van openheid bieden.

Print pagina http://website.aat-ned.nl/veelgestelde-vragen/wat-is-linked-open-data