U bent hier: Home / Toelichting op de thesaurus / AAT Webservice

AAT Webservice

De Getty AAT webservice

Het Getty Instituut heeft als eerste van haar vocabulaires de Art & Architecture thesaurus (AAT) als Linked Open Data gepubliceerd. De hele set is beschikbaar voor download via de SPARQL endpoint op vocab.getty.edu onder een Open Data Commons Attribution Licentie ODC BY 1.0. Dit betekent dat het gebruik van de set vrij is, maar dat er altijd een toeschrijving van het werk aan het Getty Instituut moet zijn. Een bronvermelding dus. Gebruikersinformatie en beschrijvingen van de gebruikte ontologieën vindt u ook via de Getty website.

Voordeel van deze dienst is dat gebruikers nu altijd de meest recente versie van de AAT kunnen raadplegen via de web service.  Tevens zijn alle taalvarianten van concepten hiermee raadpleegbaar. Wanneer gegevens open en gelinkt zijn,  betekent het dat de data gestructureerd en gepubliceerd wordt volgens de principes van Linked Data. Lees hier over Linked Open Data en waarom dat goed is.

De AAT-Ned Webservice

Voordat de Getty webservice beschikbaar was had het RKD al een eigen service opgezet als pilot. Nu de webservice van Getty vrij beschikbaar is verwijzen wij nieuwe gebruikers door naar de Getty webservice. Op termijn zal de service die het RKD host opgeheven worden.

De AAT-Ned is ook als webservice beschikbaar. De webservice bevat op dit moment alleen de Nederlandstalige en Engelstalige termen die met de concepten worden geassocieerd. Op termijn worden mogelijk ook de andere talen toegevoegd.

Met behulp van de webservice kunnen de concepten in SKOS (Simple Knowledge Organization System) of in Adlib XML worden opgevraagd. Er zijn enkele “search methods” beschikbaar om concepten op diverse manieren op te vragen.

De service zoals deze nu ter beschikking wordt gesteld moet worden beschouwd als een bètaversie. Uw op- en aanmerkingen worden op prijs gesteld en kunnen worden meegenomen in de ontwikkeling van de service.

In onderstaande pdf vindt u een uitgebreidere beschrijving over hoe de service aan te roepen en welke 'search methods' er beschikbaar zijn.

Handleiding AAT-Ned webservice
Copyright en gebruikersvoorwaarden

Print pagina http://website.aat-ned.nl/toelichting-op-de-aat/aat-ned-webservice